måndag 20 september 2010

Gästbloggare: Amanda Johanna Frid

Allemansrätten har äran att presentera Amanda Johanna Frid som gästbloggare! Hon är en jävla smart och rolig person. Och hon har inte bara en, utan två bloggar som ni borde kolla på. Här och här. Mycket nöje!


Tjyvfiske

Så kom valdagen. Vi skulle fira den som vore det 1955: kostym, slips, potäter. Känslan av Tage Erlander och folkhemmet skulle ackompanjeras av omsorgsfullt komponerad meny. Vakan inleddes med cheeseballs med tacosmak samt iskall cola. Visserligen förekom detta knappast under Tages tid, men vem kan motstå en orgasm i munnen? Till och med en förhärdad ostbågehatare som jag själv njöt av cheeseballsen. Inmundigande dessa tillagades folkhemsmeddan.

Meny: mos på svenska potäter, ärter och panerad fesk. Torsk är ju skamligt och dyrt, så jag var utsänd att köpa hokifilé (hittepåfesk). Väl i affären upptäcker jag den grådaskiga sejen som är ännu billigare - 5 filéer för ca 36 kr. Dessa vändes i en blandning av ströbröd, vitpeppar och salt och stektes i rikliga mängder margarin.

Potäterna kokades till oigenkännlighet för att förvandlas till mos efter Gustav P:s kalmaritiska recept. Det är enkelt och lyder som följer: när du tror att du haft i tillräckligt med smör (obs riktigt smör) - ha i lite till. Späd med mjölk till krämig konsistens. Det ska påminna om molnen ovanför Ölandsbron en vacker sommardag, som Gustav enligt sägnen brukar säga. Jag gjorde en sös på creme fraiche, citron, vitlök och salt, men den var inget märkvärdigt. Gifte sig dock fint med sejen, moset och ärterna i truten.

Till efterrätt åt vi självklart gräddtörta. Kardemummakaka med hallon och jordgubbar i, toppad med grädde, bananer och ännu mer hallon. Måltidsdryck: folköl (2,8:a).
En mycket lyckad måltid. Erlander skulle ha varit stolt över oss, och även över vår rättfärdiga ilska när valresultatet annonserades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar